CATALÀ

Com restaurar i deixar el parquet com a nou

Portada » Com restaurar i deixar el parquet com a nou
Portada » Com restaurar i deixar el parquet com a nou

Com restaurar i deixar el parquet com a nou

El Parquet és un paviment de fusta. Les fustes utilitzades són moltes i variades. El disseny i la decoració van marcant tendències. Fustes de roure, faig, auró, cirerer, jatoba, talí / elondo, noguera, pi… que antigament eren sòls de fusta molt comunes en zones de fred, s’han convertit en l’actualitat en opcions decoratives molt esteses.

A més de la seva bellesa i confort, el parquet és un dels pocs paviments realment recuperables. Com en tots els materials, el pas del temps i el seu ús continuat acaben provocant un desgast, que, en el cas d’aquests sòls de fusta, es pot solucionar i deixar el parquet com a nou.

Tant tarimes com parquet són peces massisses de fusta que ens permeten l’escatat, acoltellat, poliment, vernissat i restaurat, ja sigui en interiors com en exteriors. Després d’un ús intens o prolongat en el temps, és possible restaurar el sòl de parquet i recuperar la bellesa i elegància inicial. Aquest temps sol oscil·lar entre 10 i 20 anys, depenent de la duresa de la fusta, qualitat del vernís i ús. Si amb el pas del temps els sòls de fusta es raguin, es taquen o es deterioren, per a poder deixar el parquet com a nouha de mantenir un mínim de capa d’ús d’aproximadament 2,5 mm. No hem de confondre els sòls de fusta amb altres tipus de paviments que no permeten cap mena de reparació: laminatges, xapes de fusta o vinils.

Com polir el parquet

És important, si ens decidim a polir el nostre sòl de fusta, trobar un professional de confiança i, sobretot, que ens ofereixi garanties. El procés de poliment del parquet requereix experiència i coneixements específics, a més de maquinària. Avui dia existeixen en les xarxes socials tutorials de com polir el parquet un mateix, però la veritat és que aquesta tasca és una de les fases més complexes i delicades en el manteniment dels sòls de fusta. Per això, com a professionals en la instal·lació i manteniment de sòls de fusta, la qual cosa en primer lloc hem de fer és aconsellar al consumidor que delegui aquesta responsabilitat en algú amb la suficient experiència. Una mala restauració pot espatllar un parquet de manera irremeiable.

Els professionals del parquet acostumem primer passar la màquina per a polir parquet amb les diferents numeracions d’escates 30, 60, 120, 220 i, depenent del tipus de parquet i de la seva col·locació, utilitzem diferents tècniques perquè la fusta quedi ben preparada per a ser vernissada o oliada posteriorment.

Les fregadores actuals recullen les serradures, però se’ls escapa la pols. Només estan permeses màquines fregadores amb sistema d’absorció de pols no inferior a 2 mg/m3 aire.Si no s’usa màquina de polir parquet amb bossa d’absorció de pols, quan es vagi a escombrar o aspirar per eliminar la pols s’ha d’utilitzar mascareta. Tant en sòls de fusta nous com en els vells cal escatar abans de vernissar, de manera que s’eliminin els regruixos i s’obtingui una superfície plana i afinada. En els sòls de fusta vells s’han d’eliminar alhora els vernissos antics i la brutícia. El procés complet requereix un escalabornat inicial, un escatat intermedi i un poliment final amb un gra més fi. No són aconsellables grans extremadament fins ja que poden causar delaminacions del vernís quan hi ha temperatures elevades.

Com reparar desperfectes en la fusta

Abans passar a la fase de vernissat, els sòls de fusta poden presentar petites esquerdes o desperfectes que abans d’escatar no es veien. És necessari reparar els desperfectes en la fusta emplenant amb massilles especials del mateix color de la fustade manera que no s’apreciïn posteriorment diferències.

 

Vernissat del parquet a l’aigua

Per a un bon acabat aconsellem donar una primera mà de imprimació amb l’objectiu de tapar els porus i deixar la superfície preparada per a donar-li la primera mà d’acabat. Cal deixar passar unes 4-8 hores abans de donar una 2a mà, i una vegada passades unes 4 hores més és quan la hi 3a mà de vernís. Transcorregudes unes 12/24 hores la fusta haurà adquirit la duresa necessària per a poder trepitjar-la i gaudir-la com el primer dia.

Actualment utilitzem vernissos a l’aigua per a parquet. Són vernissos ecològics ja que qui l’utilitza pot incórrer en una greu infracció i sanció per actuar contra la salut pública.

Gràcies a la ràpida evolució tecnològica, els vernissos han passat del vernís urea-formol, un producte molt tòxic i molt duro usat fins als finals dels 80, al vernís de poliuretà al dissolvent procedent de la nàutica, un producte elàstic i resistent a l’abrasió, però tòxic, usat fins fa uns pocs anys. El vernís de poliuretà a l’aigua per a fustaque utilitzem en l’actualitat ofereix innombrables avantatges: és elàstic, resistent, ecològic, ignífug… Avui dia ja no hem de fer olor res en entrar a un pis recentment vernissat!
S’apliquen normalment entre 2 i 3 capes depenent del fabricant de vernís i de l’acabat que busquem. La primera mà sol ser una imprimació per a tapar porus, però es pot usar el vernís d’acabat, una mica més car, però que deixa un acabat més natural i no esgrogueeix.

El vernís a l’aigua té un assecat més ràpidque els antics vernissos al dissolvent, encara que és bo deixar passar unes 4 hores entre mà i mà. Els acabats finals assequen realment ràpids, en 12 hores podríem estar transitant sense risc. Com més temps passa més duresa agafa el vernís, amb unes 24 hores podem obtenir un 85-90% de la seva duresa, adquirint la duresa màxima passats 7 dies.
Tots els vernissos poden ser amb diferent tipus de lluentor. Antigament es deia que com més lluentor, més duresa. Amb els vernissos actuals això ja no passa ja que la majoria són de dos components i és aquest 2n component el que genera químicament la duresa. Fins i tot comencen a aparèixer vernissos bufó components realment eficaços.
D’altra banda, tenim els vernissos UV capaços de catalitzar mitjançant la llum ultraviolada, igual que un empastament dental, assecant al moment i aconseguint una duresa molt alta. Aquest sistema no és molt popular a causa de l’alt cost de la maquinària UV. Però si és el que s’acostumen a utilitzar a les fàbriques, ja que aconseguir l’assecat en menor temps beneficia la logística del producte acabat, podent empaquetar el parquet després del seu vernissat, tot un avantatge per als processos de fabricació en sèrie. A més, el vernís UV posseeix un excel·lent filtre solar i una bona resistència a les agressions químiques.

Si vols restaurar i deixar el teu parquet com a nouet convidem a contactar amb el nostre servei de reparació i restauració de parquets a Barcelona.

 

Per |2023-05-08T10:07:51+00:0019 desembre, 2018|

Sobre l'autor:

Artesano del parquet. Más de 15 años de experiencia en el mundo del parquet. Miembro de la Asociación Catalana de Industriales del Parquet (ACIP) y de la Federación Española de Pavimentos de Madera (FEPM).